Máš za sebou první půl rok v pozici hlavního trenéra áčka, u týmu jsi dříve působil i jako hrající asistent trenéra, přesto, překvapilo tě něco v této nové pozici?

Zásadně mě nepřekvapilo nic, samozřejmě pohled z hřiště a z lavičky je výrazně jiný. Spíš vnímám to, že v pozici hlavního trenéra není prostor na chybu, jste zodpovědný svým vedením za výsledek v sezóně a svým způsobem jste zodpovědný za rozpočet klubu, to není ale žádná novinka. Aby to vše fungovalo, tak bez nastavení pravidel, dobré komunikace, přístupu všech hráčů, dobrého realizačního týmu a lidí kolem týmu to nejde. Já mám snad štěstí, že v tomto problém není, jen to přenést na hřiště.

Co se týmu za odehrané zápasy v podzimní části povedlo a co naopak ne? Jak jsi spokojen s hrou, kterou mužstvo předvádělo?

Jak už jsem říkal dříve, až na poslední 2 zápasy nám fungovala celkem obranná fáze. Útočná hra ale z naší strany nebyla taková, jakou jsme chtěli. Hrát aktivně, víc hráčů v zakončení, více brankových šancí, držení míče, to vše ale souvisí s neustálými změnami v sestavě z různých důvodů. Dále se nám nedařili útočné standardní situace, dát 1 gól ze standardky za 11 zápasů a to nohou za stavu 3:0 je dost málo. Chybí nám důležité góly z rohů nebo přímých kopů, co znamenají bodový zisk, tam je velký minus a další z důvodů proč nemáme lepší pozici v tabulce.

Jaký zápas bys vyzdvihnul z pohledu předvedené hry a výsledku a na jaký zápas bys nejraději zapomněl?

Určitě venku Uničov, kde jsme předvedli nejlepší taktický a týmový výkon. Doma to byl zápas s Vrchovinou, kde jsem na týmu cítil velké odhodlání. Těžce se bude zapomínat na Slovácko a Jihlavu, tam jsme byli trapní.

A co hráčské výkony?

V týmu jsou hráči, co si své odehráli, ale i ti, co by měli přidat a očekává se od nich více. Nechci být konkrétní, to si můžu říct s hráči individuálně v kabině. Jisté je, že na jaře bude muset začít každý u sebe a pokud se chceme v tabulce posunout výše, tak to samo nepůjde. Soutěž se za poslední 2 roky výrazně zlepšila a zrychlila, my se tomu musíme přizpůsobit.

Jaká je spokojenost s bodovým ziskem a umístěním týmu v tabulce?

Není ani s jedním, ale je to realita našeho stavu. K průměru nám chybí 3 body a ke spokojenosti další 3. Pokud se zlepší zdravotní stav a ustálí sestava, tak máme na to hrát v horní polovině tabulky.

V čem si viděl hlavní sílu týmu a na čem budete s hráči v zimní přípravě nejvíce pracovat?

Nevím, zda sílu, ale obranná fáze byla dobrá, soupeře jsme nepouštěli ani do velkého množství šancí. V zimní přípravě budeme pracovat na fyzické kondici a hlavně útočné fázi, protože to je velký problém, na podzim jsme v 6 zápasech z 11 nedali ani jeden gól a to je další důvod, proč jsme dole v tabulce. Není to jen o útočnících, ale o všech hráčích co se zapojují do útoku.

Jak se do týmu zabudovali mladí hráči, jsi s jejich nasazením a výkony spokojen?

Zabudování proběhlo podle mě bez problému, povinnosti v kabině si plní jak už dlouho ne. Někteří hráli více, jiní méně. Každopádně vidí, že to není jednoduchá soutěž a budou muset zabrat ještě více, aby se na hřiště dostali častěji. Výkony střídali lepší s horšími, mladí určitě nemůžou za to, kolikátý jsme.

Podzimní část sezóny předčasně ukončila epidemie covidu 19, počítal si před sezónou, že se něco takového může stát, jak na to reagovali hráči?

Já si myslel, že se dohraje normálně celá podzimní část, ale počítal jsem s tím, že budou jednotlivá kola nekompletní a že se neodehrané zápasy budou dohrávat ve vložených středách. Sám jsem byl překvapený z toho, že přeložené zápasy kvůli covidu byli pouze 3, to je vynikající číslo. Pak bohužel zasáhl stát a bylo hotovo. Hráči s tím nic neudělají, musí to brát jako fakt, je to pro všechny stejný. Doufám, že se situace trochu zlepší a do konce roku budeme moct aspoň trénovat.

Na jaře bude čekat tým velká porce zápasů, je kádr áčka dostatečně široký, aby takovou porci zápasu hráči zvládli úspěšně odehrát?

Covid letos v březnu způsobil, že není nic jako dřív a vše se neustále mění. Nás čeká na jaře extrém, který tady ještě nikdy nebyl. Musíme se na to nachystat a brát to tak jak je. Já doufám, že od ledna bude situace ve státu lepší a vše se vrátí k normálu. Čeká nás 23 mistrovských zápasů a 6-7 přípravných zápasů, takže za normálních okolností počet zápasů za celou sezónu, ale teď nacpaných do půl sezóny. Je jasné, že kádr bude muset být širší než teď.

Můžou fanoušci klubu očekávat v zimě nějaké výrazné posílení týmu?

Vše se začíná řešit, výrazné posílení nevím, ale 2-3 hráči by měli dorazit.

Je něco, co budeš chtít během zimní přípravy v týmu změnit?

Díky přesunutí zápasů na jaro bude začátek zimní přípravy posunutý již na začátek ledna, to už je sama o sobě velká změna oproti dřívějšku. Budu se modlit za počasí ať nám přeje a můžeme se kvalitně připravit na hřištích, co zde využíváme. Od toho se bude vycházet a plánovat. Změny se nějaké chystají, ale uvidíme, co nám okolnosti dovolí.

Co bys vzkázal fanouškům?

My si na fanoušky stěžovat nemůžeme, na naše zápasy chodí dlouhodobě v největším počtu v soutěži, za což jsme rádi a doufáme, že v tom budou pokračovat i na jaře. Je pravda, že někdy by nás mohli více vyhecovat, ale to musí zabrat hlavně spíkr Honza Smejkal, který dokáže lidi svým originálním způsobem strhnout. My se budeme snažit, aby ze zápasů odcházeli spokojení a rádi se zase vrátili.



Statistiky

Odehrané minuty: Robin Demeter 982, Miloš Kriegsmann 962, Antonín Plichta 936, David Komínek 900, Marek Kolář 900, Radim Šuta 883, Jan Nedvěd 838, Martin Puža 810, Pavel Mezlík 523, Michal Bouček 507, Martin Pavlík 455, Patrik Mucha 398, Mirek Malata 387, Petr Dolejš 368, Matěj Sysel 359, Pavel Partl 286, Jaroslav Krejčí 198, Rostislav Kruba 90, Marek Malata 43, Václav Crkal 25, David Karmazín 14, Filip Kotoun 7, Filip Mužátko 6

Vstřelené branky: Antonín Plichta 4, Robin Demeter 4, Radim Šuta 3, Mirek Malata 2, Jan Nedvěd 2, Martin Puža 1

Žluté karty: Robin Demeter 5, Radim Šuta 4, Miloš Kriegsmann 4, Jan Nedvěd 3, Jaroslav Krejčí 2, Petr Dolejš 2,Marek Kolář 1, Michal Bouček 1, David Komínek 1,Matěj Sysel 1, Pavel Mezlík 1,Martin Puža 1

Červené karty: Pavel Mezlík 1


Tabulka